ДГ Мир
Детска градина в град Пловдив

Материална база

   През месец юни 2016г. детска градина „Мир”-Пловдив отбеляза своя 50 годишен юбилей,а на 17.09.2016г. отвори врати новата сграда на детската градина.Тя се намира съвсем близо до старата  на улица „Знаме”№6.Ориентирана е  по същия начин посока север-юг,разположена е на два етажа и има осем групи,половината от които гледат на север,а другата половина на юг.Четири от групите са разположени на първия етаж и четири на втория.Отвън сградата е боядисана в свежи цветове-лилаво и жълто ,а отвътре стените са  пастелно жълти.Има три входа,като централният е от западната страна на сградата,другият гледа на изток,и един от северната страна,като източният и северният са предвидени за аварийни и нямат заключваща система. 

   В сградата има голям плувен басейн,който веднага заработи и децата с най-голяма желание се обучават да плуват.Два пъти седмично,децата, облечени в бански костюми,с плувки на главите,джапанки и загърнати в халат отиват при басейна,където ги очакват опитните треньори,за да научат малките деца да преодолеят страха от водата и да заплуват като истински плувци.Вече втора година на Богоявление отец Пантелеймон,заедно с децата изпълняват ритуала по хвърляне на кръста във водата,а децата с голямо желание и много спортен хъс се хвърлят във водата  и най-добрият плувец от тях вади кръста,а отецът го награждава с красива икона.На всички деца, участвали в ритуала отецът раздава кръстчета. 

   До басейна е разположен просторен физкултурен салон,който се използва както за занимания на децата, така и за забавления.В него се провеждат както тържества през есенно-зимния период,така и представления на гостуващи театри,цирк,заниманията извън ДОС-йога,футбол,народни танци,модерен балет,зумба.Децата,които учат английски език се обучават в учителския кабинет. 

   Сградата е построена така,че по средата се образува вътрешен двор,изцяло остъклен,което дава възможност да се вижда от всички страни.В него поставихме дървена конструкция,която през летния сезон е отрупана със саксии с цветя и носи много естетическа наслада.Има засадени четири борчета,които за Коледа украсихме с лъскави играчки и гирлянди и се създаде много празнично настроение.Поставихме и две водни огледала,а около тях разположихме множество дребни керамични фигурки,които много радват децата. 

   Външният двор е голям,просторен и на него са позиционирани четири детски площадки,изпълнени по най-модерни технологии и с най-съвременни материали,осигуряващи безопасната игра на децата.Две от площадките са подходящи за деца от малките групи и две за големите деца.Предвидено е на една площадка да играят деца от две групи.Има достатъчно съоръжения за целта.На всяка площадка има пясъчник,ограден с пейки за сядане на децата,пързалка,люлки,въжена катерушка,зелени площи и много пейки.Все още растителността по двора е малко,но колективът и родителите полагат усилия това да се навакса.Родителите на едно от децата в детското заведение дариха 15 бързорастящи дървета и се надяваме до една, две години те да дават добра сянка на площадките през летните месеци.От служба „Паркове и градини” също засадиха няколко дървета  и храсти. За сега считаме,че са достатъчни за този двор,но и има достатъчно място дворът да се дообогати с нови видове дървета,храсти и цветя. 

От учебната 2019/2020г. вече целият педагогически персонал на ДГ,,Мир е завършил своето обучение по метода на Мария Монтесори. Той ще се преподава във всичките осем групи в детската градина.