ДГ Мир
Детска градина в град Пловдив

Материална база

   През месец юни 2016 г. детска градина „Мир”- Пловдив отбеляза своя 50 годишен юбилей, а на 17.09.2016 г. отвори врати новата сграда на детската градина. Тя се намира съвсем близо до старата  на улица „Знаме”№6. Ориентирана е  по същия начин посока север-юг, разположена е на два етажа и има осем групи, половината от които гледат на север, а другата половина на юг. Четири от групите са разположени на първия етаж и четири на втория. Отвън сградата е боядисана в свежи цветове-лилаво и жълто, а отвътре стените са  пастелно жълти. Има три входа, като централният е от западната страна на сградата, другият гледа на изток, и един от северната страна, като източният и северният са предвидени за аварийни и нямат заключваща система. 

   В сградата има голям плувен басейн, който веднага заработи и децата с най-голяма желание се обучават да плуват. Два пъти седмично, децата, облечени в бански костюми, с плувки на главите, джапанки и загърнати в халат отиват при басейна, където ги очакват опитните треньори, за да научат малките деца да преодолеят страха от водата и да заплуват като истински плувци. Вече втора година на Богоявление отец Пантелеймон, заедно с децата изпълняват ритуала по хвърляне на кръста във водата, а децата с голямо желание и много спортен хъс се хвърлят във водата  и най-добрият плувец от тях вади кръста, а отецът го награждава с красива икона. На всички деца, участвали в ритуала отецът раздава кръстчета. 

   До басейна е разположен просторен физкултурен салон, който се използва както за занимания на децата, така и за забавления. В него се провеждат както тържества през есенно-зимния период, така и представления на гостуващи театри, цирк, заниманията извън ДОС- футбол, народни танци, модерен балет, арт ателие. Децата, които учат английски език се обучават в учителския кабинет. 

   Сградата е построена така,че по средата се образува вътрешен двор,изцяло остъклен, което дава възможност да се вижда от всички страни. В него поставихме дървена конструкция, която през летния сезон е отрупана със саксии с цветя и носи много естетическа наслада. Има засадени четири борчета, които за Коледа украсихме с лъскави играчки и гирлянди и се създаде много празнично настроение. Поставихме и две водни огледала, а около тях разположихме множество дребни керамични фигурки, които много радват децата. 

   Външният двор е голям, просторен и на него са позиционирани четири детски площадки,изпълнени по най-модерни технологии и с най-съвременни материали, осигуряващи безопасната игра на децата. Две от площадките са подходящи за деца от малките групи и две за големите деца. Предвидено е на една площадка да играят деца от две групи. Има достатъчно съоръжения за целта. На всяка площадка има пясъчник, ограден с пейки за сядане на децата, пързалка, люлки, въжена катерушка, зелени площи и много пейки. Все още растителността по двора е малко, но колективът и родителите полагат усилия това да се навакса. Родителите на едно от децата в детското заведение дариха 15 бързорастящи дървета и се надяваме до една, две години те да дават добра сянка на площадките през летните месеци. От служба „Паркове и градини” също засадиха няколко дървета  и храсти. За сега считаме, че са достатъчни за този двор,но и има достатъчно място дворът да се дообогати с нови видове дървета, храсти и цветя. 

От учебната 2019/2020 г. вече целият педагогически персонал на ДГ „Мир” е завършил своето обучение по метода на Мария Монтесори. Той ще се преподава във всичките осем групи в детската градина.